Grootste proeverij van Nederland doorslaand succes!

Victor Kuppers Blog Leave a Comment

Heerlijk eten. Gecombineerd met fantastisch bieren. En de opbrengst die naar het goede doel gaat. Dat was Alkmaar Proeft Bier van afgelopen vrijdag 17 november 2017. Georganiseerd door de Ronde Tafel 6 Alkmaar mocht Beer in a Box de bieren samenstellen en leveren voor de grootste proeverij van Nederland waar bijna 500 man op afkwam!

Alkmaar Proeft Bier was een benefietavond speciaal voor kinderen die door ziekte opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. De opbrengsten van “Alkmaar Proeft Bier” komen volledig ten goede aan Stichting Medische Kindercirkel Alkmaar. Deze eerste editie van “Alkmaar Proeft Bier” richtte zich speciaal op ondernemend Alkmaar en liefhebbers van bier die het goede doel een warm hart toedragen. Een tafel kostte 1000 euro en een stoeltje 100 euro. Naderhand was een veiling die nog extra bijdroeg aan de opbrengsten. In totaal werd meer dan 10.000 euro opgehaald!

Welke gerechten en bieren werden geserveerd?

Samen met de chef hebben we de bieren bij de gerechten gezocht. Daarbij hebben we natuurlijk gekeken naar zoveel mogelijk brouwerijen uit Alkmaar of de buurt. Vervolgens kregen alle aanwezigen een proefformulier waar ze bij konden houden wat ze van het bier vonden! Getuige de vele ingevulde formulieren bleek deze aanpak aan te spreken. De feedback die we kregen was top!

Gerecht 1: Alkmaarse borrelplank van lokale ondernemers
Geserveerd met het bier: MaerteSaison van Bonifatius
Rijk aan historie, een uitdagende smaak en een goed verhaal. Dat is wat bier speciaal maakt. En als het dan ook nog zo’n coole naam heeft, dan is de Beer helemaal verkocht. Maerte Saison is speciaalbier van hoge gisting met de al eerder genoemde aspecten. Afkomstig uit Dokkum leent het bier veel van de rijke brouwerijgeschiedenis van de stad. Het ‘Maertebier’ dat ooit in Dokkum werd gebrouwen was namelijk al eeuwen geleden één van de populairste bieren van Fryslân (zo noemen ze hun eigen provincie :). Het heldere water uit de Bonifatiusbron zorgde mede voor de goede smaakbeleving. Of zoals ze in Dokkum zeggen: ‘Konst der wel un lieffol fan drinke!’. Gebrouwen van water, tarwemout, eik gerookt gerstemout, hop, gist, steranijs en veel geduld.

Warm gerookte zalm met gefrituurd zeewier en geroosterde groene asperge.
Geserveerd met het bier: Marker Maagd van Bierderij Waterland
Goudgeel, lich ttroebel bier met een mooie witte schuimkraag. Verfijnde belletjes die helaas wel snel weer vedwijnen. Geur is wat zurig met citrus en koriander. Zit ook een lichte karamelgeur in. Smaak begint vo,l met een lichtzoettig beetje karamel. Daarna komt er koriander en citrus door. Afdronk is gistig met een klein zuurtje. Drink em lekker koud.

“Eigenwijze” Vitello Tonnato met papadum, zacht gegaarde kalfsstaartstuk, tonijnmayonaise en krokante kappertjes.
Geserveerd met het bier: Strafwerk van Brouwerij de School
Strafwerk? Geef de Beer meer Strafwerk! Wat een heerlijke tripel! Prachtige helder rode / amberkleur met witte kraag. Na het ronddraaien waait je een heerlijk aroma van donker fruit, licht zoet, hintje rozijn en een duidelijke alcoholgeur tegemoet. Je proeft direct het redelijk tot stevig zoet, een zwak bittertje, lekkere carameltonen & donker fruit (rozijn/pruim).

Wildstoof: stoofpotje van hertenbout met zilveruitjes
Geserveerd met het bier: Herfsthout – Kersenhoutbock van Brouwerij Zeglis
Zeglis Herfsthout is een donker, volmondig bockbier dat speciaal gebrouwen is voor het najaar. Aan dit zachte bier is kersenhoutgerookte mout toegevoegd. Deze moutsoort, uniek in Nederland, geeft het bier een licht fruitige, kersenachtige smaak. De herfstige smaken van karamel, cacao en koffie komen van de verschillende roost- en karamelmouten waarmee we hebben gebrouwen.

Zuurkool met een Jeroen de Vries rookworst

Geserveerd met het bier:  8 October Ontzetbier van Brouwerij de Die
8 October Ontzetbier is vanaf 2017 het exclusieve bier voor dit Alkmaarse feest. Gebrouwen met gember, waardoor dit verfrissende bier die kenmerkende zoete smaak krijgt. In samenwerking met de 8 October Vereeniging schenken we dit bier exclusief op de jaarlijkse Zuurkoolmaaltijd tijdens de Ontzetviering. En uiteraard is het bier te koop op diverse plekken in Alkmaar. Dit typische Alkmaarse speciaalbier heeft een alcoholpercentage van 5,5˚ alc. Vol.

“Alkmaarse Cheeseburger” met gekonfijte rode ui, zoetzure komkommer en frites.
Geserveerd met het bier: Metius van Brouwerij 1573
Dit vijfde bier van brouwerij 1573  iseen New England IPA met 5% alcohol. NE-IPA is een nieuwe bierstijl om precies te zijn, oorspronkelijk uit Vermont, USA, maar uiteindelijk ook in Holland beland. Metius is een full-bodied, intens fruitig bier met een aangename bitterheid. Adriaan van Alcmaer, van een familie van glasblazers, wis- en sterrenkundigen, was vestingbouwkundige en burgemeester van Alkmaar in 1573. Door zijn eigen visie op het gebied van fortificaties verwierf hij de eretitel “Stercktebouwmeester der Vereenighde Nederlanden”. Hij was de eerste Nederlander die het getal π (pi) tot op zes decimalen nauwkeurig wist te definiëren. Als “Mathemathicus van Oranje” heeft zijn nagelacht daarom de achternaam veranderd naar Metius.

Wil je ook zo’n proeverij? Van mega-groot tot heel klein?

Wil je een proeverij organiseren? En wil je daar wat hulp bij? Geen enkel probleem. Wij van Beer in a Box staan voor je klaar. We hebben ervaring met hele grote proeverijen (zie dit artikel) en met hele kleine. Door het hele land. Bel onze regelneef Armand, die is altijd te bereiken op 00 31 6 51 11 24 28 of op armand@beerinabox.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *