‘Een bier uit de box moet vooral goed zijn’

timremmerswaal Blog 1 Comment

Bij de samenstelling van de ‘bieren in de doos’ speelt het proefpanel een sleutelrol. Mark Henke staat aan het hoofd van het testteam en legt uit hoe de proevers te werk gaan. Een introductie van de ‘Opperbeer’, die verhaalt over zijn alsmaar groeiende interesse voor bier.

De liefde voor bier werd er bij Mark met de paplepel, of eigenlijk de 33 cl fles in gegoten. “Mijn vader, maar vroeger ook mijn opa, dronken altijd een pilsje bij het eten. Dat was een vast gebruik. Daarnaast hield mijn vader erg van speciale bieren, met name die uit België, zoals Leffe en Grimbergen. Zo rond mijn twintigste raakte ik daar ook nieuwsgierig naar en begon ik zelf steeds meer bieren te proeven.”

Zes jaar geleden kwam Mark een boekje tegen over zelf bier brouwen. “Het leek me een leuk idee, om voor de verjaardag van mijn vader zelf een bier te brouwen. Hij was destijds toch de grootste specialist die ik persoonlijk kende. Sindsdien loopt het de spuigaten uit. Het verjaardagsbiertje is er gekomen. Mijn vader vond ‘m trouwens niet echt lekker. Dat lag niet aan het brouwsel, al zeg ik het zelf, maar hij houdt gewoon niet van IPA. Ik dacht, dat gaat er ook wel in. Maar zo zie je maar: smaken verschillen.”

De de biersommelier van Beer in a Box is zelf wel een fervent IPA-liefhebber, vooral die van Amerikaanse makelij. “Eigenlijk heeft die ontdekking mijn nieuwsgierigheid naar speciale bieren nog verder aangewakkerd. Steeds lekkerder, maar vaak ook duurder. Het heeft me in elk geval aangemoedigd om zelf ook maar te blijven brouwen,” lacht Mark. “Dat kost veel minder, alleen dan wat extra tijd. Maar dat heb je met een leuke hobby amper in de gaten.”

‘Opperbeer’ Mark Henke voert smaakpanel aan

Mini-bibliotheek
Bij dat ene boek over brouwen bleef het niet. De bierfanaat legde inmiddels een mini-bibliotheek aan. “Zeker dertig boeken heb ik sindsdien van voor tot achter doorgespit, en dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen lezer ben. Daar zat ook wel het nodige cursusmateriaal bij voor de opleiding tot biersommelier. Ik ben nu in studie voor niveau 2 en hoop daarna direct door te gaan voor niveau 3: die is internationaal erkend.”

Het tekent het fanatisme van Mark, die in het dagelijks leven werkt als data-analist voor een telecombedrijf. “Dat is inderdaad iets heel anders, maar daarmee qua afwisseling gelijk ook wel een mooie combinatie. Al zou ik graag nog meer werk maken van mijn passie, als zich een mooie kans voordoet.”

Het was ook via het telecombedrijf dat hij voor het eerst in contact kwam met Beer in a Box. “Een van de oprichters kwam langs voor een nieuwe mobiel. We raakten aan de praat en al snel kwam het gesprek op bier. We hebben kaartjes uitgewisseld, omdat ik ook wel eens proeverijen verzorg. Via een collega werd ik vlak daarna gewezen op een bierquiz op internet, toevallig van de Beer. Blijkbaar had ik al laten merken een hoge pet van mezelf op te hebben, want die collega wilde wel eens testen of dat allemaal een beetje klopte.”

Mark scoort het hoogst van alle Noord-Hollandse deelnemers en wordt daarmee, net als de winnaars in de andere provincies, opgenomen in het panel. “Ik woonde om de hoek, haalde vaak zelf mijn doosjes bier op en zo is het contact verder uitgebouwd. Inmiddels kom ik er elke maand minstens één keer over de vloer, nieuwsgierig naar nieuwe bieren die zijn ingezonden,” wijst de ‘Opperbeer’ in het hoofdkwartier naar de stellingkast vol met flessen en blikken.

Droombaan
Als voorzitter proeft Mark sowieso alle bieren die binnen komen en schrijft een review. Hij grijnst: “Of dat een droombaan is? Laat ik zeggen dat het geen vervelende opdracht is.” De overige panelleden krijgen elk een deel van de bieren te proeven. “Onderling hebben we geen contact, om beïnvloeding te voorkomen. Ik ken ze niet, weet ook niet of er bijvoorbeeld nog sommeliers tussen zitten. Da’s ook niet belangrijk, aangezien de Beer mikt op de ‘gewone’ liefhebber. Pas als het daar in de smaak valt, is er een kans dat het een keer in de Box wordt opgenomen. We kunnen met elkaar wel heel hoogdravend analyseren hoe een bier is gebrouwen, maar het gaat er vooral om dat ze goed zijn. En lekker.”

Ook jaloers op zo’n droombaan?

Geen stress, want de Beer is op zoek naar drie nieuwe leden voor zijn smaakpanel. Ga daarvoor naar beerinabox.nl/smaakpanel

Comments 1

  1. Heel veel succes en nog meer plezier in Obertrum en Salzburg! Vergeet vooral niet te genieten, en zorg dat je vrijdag je ontbijt overslaat (nee, echt… Geloof me, iedereen die dat advies in het verleden genegeerd heeft, heeft daar spijt van gehad).

    En als je in september gaat, vergeet dan niet terug te rijden via de Hallertau! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *