‘Bierdame’ Boukje Koop over bierstijlen: Puur verwachtingsmanagement

timremmerswaal Blog 1 Comment

In de eerste editie van de Grizzly Gazet staat een interview met Bierdame Boukje Koop. Aanvullend staat hieronder een extra dilemma. Alles over de Grizzly Gazet

De Grizzly Gazet – De krant van de Beer!

Dilemma: Nieuw versus oud

 “Je ziet oude recepten en stijlen die nieuw leven ingeblazen worden, vaak met een moderne twist. Niets staat in steen gebeiteld, juist die oude traditionele recepten zijn door de jaren heen ook geëvolueerd. In de middeleeuwen was eigenlijk alles wat betreft bier een beetje zurig en rokerig. Veel later zijn de bierstijlen pas echt gevormd. Sommige van die oude stijlen zijn trouwens niet aan mij besteed. Een traditionele klassieker als een Oude Geuze is niet echt mijn ding. Maar dat kan een voordeel zijn als sommelier die meedoet aan een kampioenschap. Dingen die je niet lekker vindt, pik je er veel gemakkelijker uit, zo heb ik gemerkt. Volgend jaar wil ik graag aan het NK Biersommelier meedoen, om het deelnemersveld iets gevarieerder te maken. Er deden in 2018 uitsluitend mannen mee, terwijl er zoveel vrouwelijke biersommeliers zijn.”

Tip van Boukje: “Zelf houd ik dan niet zo van zure bieren, maar een tip voor wijndrinkers die willen beginnen met het ontdekken van bier: begin juist met een zuurder bier! Het is bier maar dan met het meer zurige van wijn. Daarna gaat er een wereld voor je open. Wil je de overstap van pils naar speciaalbieren maken? Realiseer je dan dat pils en bier geen synoniemen zijn, maar dat pilsner een specifieke bierstijl is en alle grote merken pilsner binnen dat kader vallen.  Verwacht bij het proeven van andere bierstijlen geen pils en je zult erachter komen dat er zoveel meer mogelijk is met bier.”

Nog geen Grizzly Gazet ontvangen?

Koop dan een box! Krijg je hem er gratis bij… Zo is de Beer.

Comments 1

  1. Pingback: Beer in a Box – My adventures in the world of beer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *